Haittaohjelmien estämiseksi on hyvä ottaa käyttöön seuraavia käytännön toimenpiteitä:

Päivitä ohjelmistot: Pidä kaikki käyttämäsi ohjelmistot, kuten käyttöjärjestelmä, verkkoselain ja tietoturvaohjelmat, ajan tasalla. Ohjelmistopäivitykset sisältävät usein korjauksia tunnetuille haavoittuvuuksille, joiden avulla haittaohjelmat voivat päästä järjestelmään.

Asenna luotettava virustorjuntaohjelma: Hanki ja asenna tunnettu ja päivitetty virustorjuntaohjelma. Tällainen ohjelma tunnistaa ja poistaa haittaohjelmia, sekä tarjoaa reaaliaikaista suojaa verkossa surffatessa.

Ole varovainen sähköpostien ja latausten kanssa: Älä avaa sähköposteja tai lataa tiedostoja, jotka tulevat tuntemattomilta tai epäilyttäviltä lähettäjiltä. Tarkista aina lähettäjän luotettavuus ennen liitetiedostojen avaamista tai linkkien napsauttamista.

Käytä vahvoja salasanoja: Luo ainutlaatuisia ja vahvoja salasanoja eri verkkotileille. Varmista, että salasanasi sisältävät yhdistelmän isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Älä käytä samaa salasanaa useille tileille.

haittaohjelman poisto

Varmuuskopioi tiedot: Säännöllinen tiedon varmuuskopiointi on tärkeää, jotta voit palauttaa tietosi, jos järjestelmäsi joutuu haittaohjelman uhriksi. Käytä ulkoista kovalevyä, pilvipalveluita tai muita varmuuskopiointiratkaisuja tiedostojen turvalliseen säilyttämiseen.

Suojaa langaton verkko: Jos käytät langatonta verkkoa kotona tai toimistossa, varmista, että se on suojattu salasanalla. Käytä WPA2- tai WPA3-suojausta ja vaihda oletussalasana vahvaan ja ainutlaatuiseen vaihtoehtoon.

Älä klikkaa epäilyttäviä mainoksia tai linkkejä: Vältä napsauttamasta mainoksia tai linkkejä epäluotettavilla verkkosivustoilla. Haittaohjelmat voivat levitä tällaisten linkkien tai mainosten kautta.

Ota käyttöön palomuuri: Käytä palomuuria järjestelmässäsi, joka valvoo ja rajoittaa tietoliikennettä tietokoneesi ja internetin välillä. Palomuuri auttaa estämään luvattoman pääsyn järjestelmääsi.